Suomen Suurloosi

 

Mitä vapaamuurarius on?

Vapaamuurarit on yksi maailman vanhimmista ihmisenä kehittymistä tukevista järjestöistä. Juuret ulottuvat keskiajalle ja toiminnassa on vaikutteita ammattikiltojen toimintamalleista. Vapaamuurarius tarjoaa puitteet ja rakenteet elämän perusarvoja kunnioittaville miehille kehittää itseään, solmia uusia ystävyyssuhteita ja kanavoida tekemistä hyvän tuottamiseen.

Vapaamuuraritoiminnan perustana ovat länsimaisen kulttuurin perushyveet; harkitsevuus, rohkeus, oikeudenmukaisuus ja kohtuullisuus sekä totuudenrakkaus. Suomalaista vapaamuurariutta ohjaavat arvot ovat aatteellisuus, veljeys, avoimuus, avuliaisuus ja suvaitsevaisuus. Nykyisessä, epävarmassa maailmassa nämä periaatteet korostuvat ja ne ovat aina olleet eräitä vapaamuurariuden kulmakiviä.

Olemme nykymuodossa toimineet Suomessa yli 100 vuotta, sillä ensimmäinen loosi, Suomi 1, perustettiin Helsinkiin 18. 8. 1922. Seuraavana vuonna loosit perustettiin Tampereelle ja Turkuun. Suomen Suurloosi perustettiin 1924.

Mitä vapaamuurarius on? -näyttely ja Kohtaa vapaamuurarius -yleisöluentosarja Kansallisarkistossa

Mitä vapaamuurarius on? -näyttely.

Vuonna 2024 Suomalainen vapaamuurarius täyttää 100 vuotta. Sen kunniaksi Suomen Suurloosi tuottaa Kansallisarkiston kryptassa näyttelyn, jonka otsikko on Mitä vapaamuurarius on? Näyttely on avoinna 7.2.2024-1.11.2024.

Näyttelyssä pyritään vastaamaan kysymykseen: Mitä vapaamuurarius on? Näyttelyyn on mm. rakennettu malli vapaamuurarien istuntosalista. Vapaamuurarillista esineistöä on hankittu Suomen lisäksi Yhdysvalloista, Englannista, Ruotsista ja Virosta. Näyttely ja yleisöluennot ovat ilmaisia ja avoinna kaikille kiinnostuneille.

Näyttely on auki 1.11.2024 asti tiistaista perjantaihin klo 12–16. Keskiviikkoisin näyttelyllä on pidennetty aukioloaika klo 19 asti. Heinäkuussa näyttely on kiinni.  Näyttely sijaitsee osoitteessa Rauhankatu 17, 00170 Helsinki. Katso tarkat saapumisohjeet Kansallisarkiston Helsingin toimipaikan sivulta.

Näyttelyyn liittyy Studia Masonica -yleisöluentosarja: Kohtaa vapaamuurarius, joka toteutetaan joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona Kansallisarkiston vanhassa tutkijasalissa.

Tutustu Studia Masonica -luentosarjaan.

Kansallisarkiston tutkijasali.

Yleisölle avoin luentosarja järjestetään Kansallisarkiston tutkijasalissa.

 

Seuraa meitä somessa:
www.facebook.com/vapaamuurarit.fi
www.instagram.com/vapaamuurarit.fi